DEAT Holland
Duurzaam Energie Advies Team

Zonnepanelen

 
Er is veel te lezen over zonnepanelen. Hoe deze werken, wat het rendement is, wat deze panelen kosten, noem het maar op. Hierbij zetten wij de belangrijkste zaken voor u op een rij. 
Hoe kiest u de beste zonnepanelen? 
Zonnepanelen zijn er in vele soorten en maten. In Nederland zijn meer dan 400 merken leverbaar. Uiteraard zijn er volgens de aanbieders alleen maar goede zonnepanelen, maar hoe kunt u het beste een goede keuze maken uit dit enorme aanbod? De esthetische kant: 

Er zijn volledig zwarte panelen, maar ook panelen met een aluminium kleurige rand. Uw keuze is een kwestie van smaak. Zwarte zonnepanelen kosten 4-8% meer dan zonnepanelen met een aluminium rand. MONO of POLY kristallijn? Polykristallijn zonnepanelen hebben inmiddels nagenoeg dezelfde opbrengst als monokristallijn panelen. Monokristallijn panelen zijn duurder, maar hebben een iets hoger rendement per oppervlakte, dus de beste keuze voor het behalen van een maximaal rendement bij een beperkte ruimte.

Project Nijkerk, Gelderland

 In Nederland is over het algemeen een polykristallijn zonnepaneel de beste keuze. Wilt u optimaal rendement halen uit uw investering? Dan kunt u het beste kiezen voor zonnepanelen met een gemiddeld vermogen. De meerprijs van zonnepanelen met een extra hoog rendement is 10-15% op de totaalprijs. Deze meerprijs verdient u doorgaans niet terug met de extra opbrengst die deze zonnepanelen geven. 

 

Project Zeewolde, Flevoland

Omvormers

 
De meeste zonnepanelen worden via een omvormer aan het elektriciteitsnet gekoppeld. De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om naar de wisselstroom die vervolgens via de meterkast wordt geleverd aan het stroomnet.  
Welke omvormer? 
Er is in Nederland een behoorlijk grote keuze aan omvormers. Bekende (door ons leverbare) merken zijn SMA, Goodwe, Omnik en Fronius. Prijsverschillen kunnen oplopen tot honderden euro’s. De omvormer moet soms een keer vervangen worden tijdens de levensduur van de zonnepanelen, daardoor wordt het prijsverschil twee keer bespaard.  


Harderwijk energiecontainer windmolens en zonnepanelen.

Als u een offerte aanvraagt is het voor ons belangrijk om te weten welke omvormer het best aansluit op uw persoonlijke situatie. Van belang zijn zaken als de ligging van uw dak, eventuele schaduwwerking en het vermogen van de aangesloten zonnepanelen. 
Bij de keuze van de juiste omvormer zijn meerdere aspecten van belang: 

 

 

De garantietermijn op de omvormer is in de regel 5 jaar. Veel fabrikanten en/of leveranciers kennen de mogelijkheid om de garantie tegen een vergoeding te verlengen.

Harderwijk energiecontainer windmolens en zonnepanelen.

 Van Essen veevoeder

Zuid opstelling

Duurzaam Project te Zeewolde.

Oost west opstelling

Robot voor reiniging zonnepanelen.

Voor meer informatie zie www.de-at.nl