DEAT Holland
Duurzaam Energie Advies Team

WATERSTOF 

DEAT Holland, bereid de systemen voor op het produceren van waterstof op de locatie.


Wat is waterstof?

Groene stroom wordt geproduceerd met windenergie of zonnepanelen. Om waterstof te produceren wordt het (H2o) waterstofmolecuul uit elkaar getrokken doormiddel van een elektrolyse ontstaan er belletjes in het water deze worden afgevangen in een gesloten systeem.

 

Hoe werkt waterstof als brandstof?

 

Waterstofauto’s zetten in een brandstofcel zuurstof en waterstof om in water via een chemische reactie. De energie die daarbij vrijkomt wordt gebruikt om de elektromotor aan te drijven. Tijdens dit proces wordt er geen fossiele brandstof in de motor verbrand. Dit betekent dat waterstofauto’s tijdens het rijden geen schadelijke stoffen zoals CO2 en stikstof uitstoten. Uit de uitlaat van een waterstofauto komt schoon drinkwater.


Waterstofauto: de toekomst van elektrisch rijden

 

Waterstofauto’s zijn een nieuwe doorbraak binnen de elektromobiliteit. In plaats van energie op te slaan in accu’s, maken auto’s die rijden op waterstof zelf de elektriciteit aan om hun elektromotor aan te drijven. Hierbij gebruiken zij een techniek die oorspronkelijk speciaal is ontwikkeld voor ruimtevaartuigen. We vertellen u alles over de nieuwste generatie elektrisch aangedreven auto’s, die op waterstof rijden. 


Waterstof Techniek

Voertuigen die worden aangedreven met waterstof zijn niet nieuw. Al jarenlang zijn er volop bedrijven bezig om de beloftevolle techniek in de praktijk te brengen. De techniek is er klaar voor in feite kan elke elektrische vorkheftruck met een brandstofcel worden uitgerust.

 

De actieradius van een waterstofauto

 

Een van de grote voordelen van rijden op waterstof is de ruime actieradius. Waterstofauto’s hebben een zeer groot bereik en zijn voor zowel woon-werkverkeer als verre trips buitengewoon geschikt. Het waterstof conceptmodel van Audi, de h-tron, heeft een vermogen van 110 kw, Hyundai NEXO 120kw. Op één tankvulling rijdt u met de h-tron 600 kilometer, de Hyundai NEXO 665 kilometer. De om gebouwde Hesla 1000 kilometer.


Waterstof vorkheftruck

Zo heeft een bedrijf die zowel in Vlaanderen als Nederland is gevestigd is de vloot opgeschaald naar 75 heftrucks. Een dergelijke grote vloot, uniek voor Vlaanderen en Nederland, geeft bijkomende inzichten over de operationele ervaringen in een logistiek centrum. In 2016 zijn als uitbreiding op het bestaande tankstation ‘indoor’ dispensers geïnstalleerd voor de demonstratie van de heftrucks. Op die manier kunnen de heftrucks sneller getankt worden.



Binnen 10 jaar

Waterstofauto wint van elektrische auto” In aantallen, binnen tien jaar 

Prof. Dr. Ad van Wijk, hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft, is ervan overtuigd dat de waterstofauto in aantallen zal winnen van de elektrische auto. In een interview gepubliceerd op Energiepodium.nl legt hij uit waarom. 

Windenergie en waterstof

De windturbine, met een vermogen van 4,8 megawatt, is geschikt om elektrolyse-technologie in te bouwen. Hierdoor kan opgewekte windenergie direct ingezet worden voor de productie van waterstof.

Door de integratie van beide technieken kunnen er veel componenten weggelaten worden waardoor de waterstofproductie goedkoper, efficiënter en robuuster wordt.



LEES OOK: Dit zijn de 5 populairste stekker auto’s van 2016 

Waterstofauto’s rijden ook op stroom, alleen komt de elektriciteit niet uit een oplaadbare batterij. Onder de motorkap zit een zogeheten brandstofcel die waterstof door middel van een chemische reactie omzet in elektriciteit. Daarmee wordt de elektromotor gevoed. Het voltanken van een waterstofauto is vergelijkbaar met het tanken van benzine of diesel en is binnen een paar minuten gepiept. (Zie. 08 wat rijd er al op waterstof.mov) 

Kip-en-ei verhaal 

Waterstofauto’s zijn niet alleen schoon, maar ook praktisch in gebruik aangezien die niet urenlang moeten worden opgeladen. Het is niet voor niets dat vrijwel alle grote autofabrikanten een model hebben ontwikkeld of die binnenkort presenteren. De volgende verbetering wordt de prijs. Hoe groter het productieaantal, hoe betaalbaarder de auto’s worden. 

Maar wie koopt een waterstofauto als je vrijwel nergens kunt tanken? En wie opent een waterstoftank station als er geen waterstofauto’s rondrijden? Het is een kip-en-ei verhaal. De verwachting is in ieder geval dat in 2018 ten minste 16 waterstoftankstations operationeel zijn. 

 
 
ZIE OOK – VIDEO: Man drinkt uit uitlaat van waterstofauto 

Waar staat Nederland over vijf jaar? 

“De overheid zet voor 2020 in op minstens 2.000 auto’s, 100 bussen en 20 vrachtwagens op waterstof, met twintig openbare waterstof tankstations. Bij het streekvervoer draaien al pilots met nieuwe brandstofcel bussen. En studenten van mij werken in Noord-Holland mee aan een project voor het laten rijden van streekbussen op waterstof dat als restproduct vrijkomt bij Tata Steel, dat nu voor een groot deel gewoon de lucht in gaat.” 

Wanneer heeft de brandstofcel auto in Nederland de batterijauto in aantal ingehaald? 

“Binnen tien jaar. Daar heb ik met verschillende mensen weddenschappen over lopen. Maar het is niet zo dat de batterijauto straks verdwijnt. In stedelijk vervoer en klein transport blijft die een rol spelen. Bij vervoer over grotere afstanden kom je al gauw bij waterstof uit, ook voor bussen, taxi’s, vrachtwagens en schepen.” 

Stapt Tesla straks ook over op waterstof?  

“Laat ik vooropstellen dat Tesla-oprichter Elon Musk ons een grote dienst heeft bewezen met het ingevoerd krijgen van elektrisch rijden. Ik denk ook dat daardoor de batterijtechnologie een stuk verder is gekomen en nog zal komen.” 

“Maar ik denk ook dat het aanbod van Tesla in de toekomst behalve batterijauto’s ook zal moeten bestaan uit brandstofcel auto’s. En uit tussen varianten. Want een hybride systeem met een batterij én een brandstofcel kan een heel efficiënte en duurzame oplossing zijn, vooral voor grotere voertuigen zoals bussen.” 

“Tevens wordt de levensduur van de brandstofcel daarmee aanzienlijk verlengd doordat die onderweg de batterij blijft laden en dus niet – zoals bij een brand stof cel auto – een fluctuerend vermogen moet leveren, wat levensduur reduceert.” 

Shell zet ook in op rijden op waterstof en kijkt daarbij naar de productie van waterstof uit stroom van windparken op zee. Is dat de toekomst? 

Absoluut. De duurzame productie van waterstof zal zeker komen uit wind- en zonne-energie. Een waterstof tankstation dat Shell bij Hamburg bouwde, draait ook op waterstof dat geproduceerd is met wind-stroom.” 

“De volgende stap is dat je zo’n windpark voor de productie van waterstof ver op zee zet, waar het nog meer waait. Want een kabel naar land is niet nodig, omdat je stroom daar op zee gelijk omzet in waterstof. Dat stop je dan in een schip waarmee je overal naar toe kan varen. Dat proces maakt je als energieproducent dus veel flexibeler, vergelijkbaar met LNG (vloeibaar aardgas). Daar kan je in een schip ook mee naar Rotterdam varen of naar China. 

 

Pilot met brandstofceltrucks

 


( Voor meer informatie zie www.de-at.nl )