DEAT-Holland
Duurzaam Energie Advies Team

Pelletkachel

Van gas naar duurzame energie 

Nederland wil van het gas af en hout gestookte verwarming is een steeds gangbaarder alternatief voor de gangbare CV-installatie op duur aard- of propaangas. Stoken op hout gebeurt niet op de traditionele manier met blokken in de open haard of allesbrander, maar in moderne kachels die branden op zogenaamde pellets. Deze kleine stukjes samengeperst hout hebben een enorm hoge verbrandingswaarde en zijn daarmee een moderne vorm van biobrandstof. De kachel of verwarmingsinstallatie brandt volautomatisch en (weken) lang zonder dat u er omkijken naar heeft. Schoon, veilig en zonder het vele werk en de schadelijke fijnstof van gangbare kachels.

 

Besparing met de pelletkachel met pellets, tegen over aardgas tankgas en olie.

Wat bespaar ik nu met een pelletkachel?

Dat is heel verschillend en heel moeilijk van te voren uit te rekenen. 

De meesten hebben een besparing van rond de 30 a 50% en we hebben ook klanten die zelfs 70% per jaar besparen (maar dat zijn uitzonderingen). 

Als je een bijzonder goed geïsoleerd huis hebt dan zal je besparing wat minder zijn. Dan ligt het eerder rond de 20%. Toch nog goed voor een besparing van honderden euro's per jaar. De besparing is natuurlijk mooi meegenomen, maar de voordelen van de pelletkachel en de gezelligheid spelen ook een grote rol.

Heb je een redelijke isolatie dan kan je zo rond de 30-40% besparen en is je huis matig geïsoleerd dan haal je de 50% en meer.

* Hoe groter je verbruik aan gas per jaar hoe meer je bespaart met de pelletkachel!Een rekenvoorbeeld:

Zo'n 60 á 70% van de energiekosten van je woning liggen in het verwarmen van de ruimten, 19% wordt voor warm water gebruikt en het restant is voor elektrische apparaten.

Dit betekent dat je op je stookkosten dus flink kan bezuinigen. Realiseer je dat dit het grootste deel van het jaar is, wacht dus niet tot dat het gaat vriezen! Dit 

Een gemiddeld huishouden stookt per jaar 1600 - 1800 m3 gas weg. De kosten daarvan bedragen zo'n 1100 euro. -> 1700 x 0,65 huidige gasprijs = 1105,- 

Deze prijzen voor gas blijven jaarlijks stijgen

Terwijl de prijzen van pellets vrij constant zijn. 

 De meeste van onze klanten gebruiken (voor een lucht-pelletkachel) zo'n 1500 kg pellets per jaar. 

De kosten hiervoor liggen zo rond de 450,- euro per jaar. Zou je dat vergelijken met de 1100,- voor gas dan zou het qua besparing rond de 650,- per jaar liggen. Dit is echter geen eerlijk vergelijk, aangezien je het gas voor koken en douchen wel blijft verbruiken. De gas-rekening daalt echter wel fors. (Immers 80% van gasverbruik is voor de ruimteverwarming). Dus een besparing van zo'n 400-500,- is zeker haalbaar. Hoe groter voorheen de gasrekening was, hoe groter de besparing met pellets. Zo heb je de pelletkachel al snel terugverdiend (en bespaar je daarna ieder jaar een behoorlijk bedrag). 

* Daarbij is de verbranding met een sfeervol vuurtje ook nog behaaglijk, het heeft zoals een houtkachel een zeer prettige warmte. 


* Hoe eerder je overstapt op de pelletkachel en het stoken met pellets hoe beter voor je portemonnee én voor het milieu!

Let op; Het enkelwandig aansluiten van een kanaal mag alleen in de ruimte waar de kachel staat. Alles wat daar de ruimte verlaat moet dubbelwandig zijn. Dit is om condens in de pijp tegen te gaan en om een veilig kanaal te garanderen. Daarbij moet het ook aan andere eisen voldoen, namelijk minimale afstand naar brandbare materialen, etc. 
Ook blijft bij een dubbelwandig kanaal, het kanaal langer schoon en is de verbranding in de kachel beter.

 


Uiteraard kunt u ook gebruik maken van een bestaande schouw of schoorsteen. En heeft u een oudere gemetselde schoorsteen met een gescheurd metselwerk (wat vaak bij huizen ouder dan 20 jaar het geval is) dan kan daarin eenvoudig een flexibele roestvrij stalen slang gemonteerd worden, waardoor het kanaal warmer zal zijn. Deze flexibele rvs slang is dubbelwandig, zodat de binnenzijde zo glad mogelijk is.
Het voordeel van een 80mm kanaal wat door pelletkachels gebruikt wordt is ook erg handig voor huizen met een smalle gemetselde schoorsteen, wat vaak bij huizen van 50 jaar oud het geval is. Die waren vaak niet geschikt voor houtkachels, vanwege de slechte trek. Voor pelletkachels is dit geen enkel probleem omdat de uitlaatgassen met een ventilator naar buiten wordt geblazen. Ook hier is het aan te raden om een flexibele rvs slang te laten plaatsen, zodat u volkomen veilig stookt.  

De diameter breedte is ook wel afhankelijk van de totale hoogte van de schoorsteen! Tot 5 meter mag het 80mm zijn, daarboven kan je beter naar groter gaan en zijn er ook weer limieten aan de maximale breedte.

 

 
 

Pelletbrokjes gemaakt van herfstblad.(Voor meer informatie zie www.de-at.nl )